Canarische eilanden

(Gran Canaria - Tenerife - La Gomera - Lanzarote - Fuerteventura)


Hoe uitdagend de Canarische stranden ook zijn, het hart van het eiland is waar u de prachtige bergen, verborgen grotten, weelderige subtropische bossen en ruïnes uit de oudheid vindt. Dus maak een ontspannende wandeling en ontdek de oude geschiedenis van de eilanden.

De Canarische Eilanden als vakantiebestemming
De verleidingen van de magische Canarische eilandvakanties falen nooit. Deze prachtige eilanden hebben zoveel te bieden van moderne hotels, eersteklas watersporten tot een energiek nachtleven: een verblijf op de Canarische Eilanden zal zeker passen als u op zoek bent naar een geweldige vakantie.

Het klimaat van de Canarische Eilanden
De Canarische Eilanden zijn een goed gokje waard als je op zoek bent naar een levendige vakantie met het hele jaar door zon te midden van gezinsvriendelijke resorts, goede restaurants en spectaculaire zwarte zandstranden. In sommige gebieden is zand vanuit de Sahara aangevoerd om de kust een gouden touch te geven. De Canarische eilanden zijn gezegend met het laagste temperatuur verschil tussen winter en zomer, waar dan ook ter wereld.

De kust van de Canarische Eilanden
De Canarische Eilanden liggen in de buurt van de noordkust van Afrika. De autonome regio bestaat uit zeven grote eilanden. Ze worden gekenmerkt door een vulkanische landschap. Door de eeuwen heen is door de vulkanische activiteit een spectaculair landschap ontstaan, met kraters, vulkanische kegels, vulkanische rotsen enz.


De cultuur van de Canarische Eilanden
Tijdens een vakantie op de Canarische Eilanden is het goed mogelijk dat u zich zult verdiepen in de geschiedenis van de archipel, het belang van de drie continenten en zijn rijke culturele leven. Op elk eiland vindt u historische steden, musea, kunstcentra en archeologische en etnografische parken die u meevoeren naar verschillende tijden.

Canarische gastronomie
De Canarische keuken combineert traditionele Spaanse recepten met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Een zeer eenvoudig en bekend lokaal gerecht is Papas Arrugadas, ongeschilde aardappelen gekookt in zout water en geserveerd met Mojo Picon, een hete saus van olie, knoflook, chili-pepers en paprika.

Golf op de Canarische Eilanden
Ontdek het echte golfparadijs. Beoefen je favoriete sport twaalf maanden per jaar en geniet van de uitdagende golf lay-outs, van bijzondere inheemse planten en aantrekkelijke natuurlijke obstakels zoals de Atlantische Oceaan.

 

Gran Canaria

Een continent in het klein, met weelderige bossen, exotische fauna en flora, Sahara duinen, bergen, vulkanische kraters, wilde sneeuwvlagen op de hoogste toppen, de meest dynamische hoofdstad van de Canarische Eilanden Las Palmas, ongelooflijk mooie kustlijnen en spectaculaire stranden.

Gran Canaria als vakantiebestemming
Stelt u zich eens voor: u ontspant in een bar aan het strand van een luxe hotel genietend van een koel verfrissend drankje, luisterend naar de golven tijdens een prachtige zonsondergang. Klinkt goed toch? Gran Canaria heeft het allemaal. Glinsterend zand zo ver als het oog reikt. Gezellige badplaatsen boordevol karakter en witte dorpen rijzen op uit het bergachtige binnenland.

Klimaat van Gran Canaria
De reden dat dit eiland een miniatuur continent genoemd wordt is te danken aan de variatie aan micro klimaten die overal kan worden gevoeld. Echter in het algemeen blijft het klimaat het hele jaar tussen de 20º en 30º, zonder regen in de zomermaanden. De jaarlijkse neerslag is 228mm, het zuidelijke deel van het eiland heeft de meest aangename temperatuur.

Kustlijn van Gran Canaria
Kristal helder water met 240 kilometer kustlijn en 60 kilometer strand is wat men hier vindt. Er zijn veel verschillende soorten stranden op het eiland, waaronder de Sahara als duingebied van Maspalomas en mooie kleinere baaien en stranden zoals Puerto de Mogan in het zuiden en de rustigere stranden van Agaete in het noorden. Zeer populair is het Las Canteras strand bij het centrum van Las Palmas, de hoofdstad van het eiland.

Cultuur van Gran Canaria
Een kruispunt voor duizenden verschillende culturen sinds de laatste 5 eeuwen. Het eiland was altijd de laatste Europese halte voor schepen die naar Amerika voeren en de eerste halte op de weg terug. Dit was waar Christoffel Columbus tijd doorbracht en foerageerde voor zijn eerste reis naar Amerika. Kunt u het zich voorstellen de verschillende aroma's, kleuren, architectuur die men hier kan verkennen? Vergeet de Carnaval niet. Carnaval in Las Palmas is te vergelijken met carnaval in Rio de Janeiro.

Gastronomie van Gran Canaria
Papas Arugadas (gerimpelde aardappelen) zijn hier zoals op alle Canarische Eilanden populair. Dit zijn aardappelen gekookt in zeer zout water en geserveerd met Mojo. De groene versie van Mojo is een combinatie van knoflook, peterselie, koriander en olijfolie en de rode, hetere versie is gemaakt met rode chilipepers. Afgezien van dit traditionele gerecht, zult u natuurlijk van alles vinden op het eiland. Alles dat werd geïmporteerd of geëxporteerd tussen Amerika en Europa ging door deze belangrijke haven. Daarom, al wat niet groeit in de onderste warmere delen van het eiland werd geplant in de Noordelijke koelere delen.

Golfen op Gran Canaria
Gran Canaria was in 2013 IAGTO Award winnaar: Golf Bestemming van het Jaar voor Europa. Er zijn vele fantastische golfbanen op het eiland met het hele jaar door mooi weer, wat wil je nog meer.

Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische Eiland. Het ligt in de Atlantische Oceaan, tussen La Gomera en Gran Canaria. In de taal van de oorspronkelijke bewoners betekent Tenerife 'witte berg'. Een verwijzing naar de besneeuwde top van El Teide, de hoogste vulkanische berg van het eiland.

Tenerife als vakantiebestemming
De zonnige zuidwestkust van Tenerife is het populairst onder vakantiegangers. Onder meer Los Cristianos, Playa de las Americas en Los Gigantes worden veel bezocht. In het noorden is Puerto de la Cruz de belangrijkste badplaats. Vanwege zijn natuurschoon en goed gedocumenteerde paden trekt Tenerife ook veel wandelaars.

Het klimaat op Tenerife
Het zuiden van Tenerife is bijna altijd droog en zeer zonnig. In het noorden van Tenerife liggen de temperaturen wat lager. Ook komt daar iets meer bewolking en neerslag voor. In de hoger gelegen gebieden rond de vulkaan El Teide is het kouder dan op de rest van Tenerife.

Kust
Tenerife heeft zo'n 70 kilometer aan kust. De berghellingen van het eiland lopen steil af naar de zee. De oorspronkelijke stranden bestaan uit zwart lavazand. De zuidkust heeft enkele witte stranden, die grotendeels kunstmatig zijn aangelegd.

Cultuur
Hoofdstad Santa Cruz heeft veel historische gebouwen. El Teide staat met het bijbehorende nationaal park op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De piramides van Güímar vormen een andere bezienswaardigheid. Verder staat Tenerife bekend om z'n traditionele Guanche-potten. Het oogstfeest 'Romeria' en het carnaval zijn op Tenerife de belangrijkste feesten.

Golf op Tenerife
Tenerife heeft de meeste golfbanen van alle Canarische Eilanden. Door deze hoge concentratie en de verscheidenheid van de banen is Tenerife hét eiland voor spelers die op zoek zijn naar uitdaging en afwisseling.

La Gomera

Van de bewoonde Canarische Eilanden is La Gomera het op een na kleinste, met een doorsnede van zo'n 25 kilometer. Het ligt in de Atlantische Oceaan, tussen Tenerife, La Palma en El Hierro.

La Gomera als vakantiebestemming
La Gomera trekt vooral vakantiegangers die op zoek zijn naar rust en natuur. Er zijn weinig toeristische attracties. Het eiland bestaat vooral uit bergen, met historische bossen en een verscheidenheid aan planten. Er zijn geen rechtstreekse vliegverbindingen met West-Europa. Wel is La Gomera vanaf de omringende eilanden per boot of vliegtuig te bereiken.

Het klimaat op La Gomera
In het noorden van La Gomera is het een stuk koeler dan in het zuiden, en kan het in de bergen behoorlijk mistig zijn. Het zuiden heeft twee keer zoveel zon, en is ook door de golfstroom een stuk warmer. Vanwege het aangename klimaat is het zuiden het meest geschikt als vakantiebestemming.

Kust
Vanwege z'n vorm wordt La Gomera ook wel 'Isla Redonda' genoemd: het ronde eiland. De kust bestaat grotendeels uit rotsen en kliffen, er zijn weinig zandstranden. San Sebastián en Valle de Gran Rey hebben een strand van zwart vulkaanzand. Bij badplaats Playa de Santiago ligt een kiezelstrand.

Cultuur
Voor hij aan zijn ontdekkingsreis naar Amerika begon, stopte Columbus op La Gomera. Het huis waar hij verbleef, in de hoofdstad San Sebastián, is voor toeristen te bezichten. Verder zijn er nauwelijks bezienswaardigheden; La Gomera moet het echt van de natuur hebben. Het nationaal park Garajonay staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Golf op La Gomera
La Gomera heeft op dit moment slechts één golfbaan, op het zuiden van het eiland. De combinatie van golf, natuur en ontspanning die deze baan biedt is echter een ware belevenis, met prachtige uitzichten over La Gomera.

Lanzarote

Lanzarote is een vulkanisch eiland, dat meer dan vijftien miljoen jaar geleden is ontstaan. Het is vanwege de ligging de afgelopen eeuwen vaak het toneel geweest van strijd.

De naam van het eiland is waarschijnlijk afkomstig van de zeevaarder Lanzarotto of Lancelotto Malocello, die in 1312 het eiland aandeed. Anderen houden het bij de Guanchen waar het in hun taal het okerkleurige eiland betekent.

Lanzarote als vakantiebestemming
De bekendste badplaatsen zijn Puerto del Carmen (zuid/oost), Playa Blanca (zuid) en Costa Teguise (oost). Aan de noordoostkust ligt het naturistisch vakantiedorp Charco del Palo. Andere plaatsen zijn: Ye, Punta Mujeres, Arrieta, Mala, Matagorda, Uga, Playa de Papagayo, El Golfo, Yaiza, La Asomada, La Santa, Caleta de Famara, Orzola en Haria.

Golf op Lanzarote
Er zijn 2 prachtige golfbanen, Lanzarote golf en Golf Costa Teguise

Historie
Tussen 1730 en 1736 en in 1824 heeft een reeks vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden waarbij elf dorpen verzwolgen zijn.

Op 25 oktober 2007 is het Verdrag van Lanzarote tot stand gekomen ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting.

Geografie
Het eiland is 62 km lang en 21 km breed. Lanzarote is, inclusief de tot Lanzarote behorende kleinere eilanden La Graciosa, Alegranza en Montaña Clara, 846 km² groot. De luchthaven bevindt zich bij de hoofdstad Arrecife. Een groot deel van het eiland is bedekt met lava en heeft weinig begroeiing. De kustlijn is op sommige plaatsen rotsachtig, maar er zijn ook zandstranden. Het binnenland wordt gedomineerd door vulkanisch gebergte.

Agricultuur
De UNESCO heeft Lanzarote in 1993 uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Doordat de bodem van Lanzarote weinig water vasthoudt, is landbouw op het eiland erg lastig. De bewoners van Lanzarote bouwen daarom muurtjes om de gewassen heen die zowel de wind tegenhouden als het vocht opvangen. Door het landschap te bestrooien met lavazand wordt de vochtigheid van de omgeving opgevangen. Deze laag zorgt er eveneens voor dat het vocht minder snel verdampt.

Op het eiland worden op deze manier druiven geteeld om een witte wijn te maken, de Malvasíawijn. Ook teelt men tomaten, zoete aardappelen en cactussen met als doel de rode kleurstof karmijn te winnen uit de cochenilleluizen die op de cactus leven. Daarnaast floreert de Aloë vera op het eiland, die wordt gekweekt om er cosmetische producten uit te winnen.

Fuerteventura

Fuerteventura is een van de eilanden van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan die hoort bij Spanje en ongeveer honderd kilometer voor de noordwestkust van Afrika ligt. Het eiland behoort tot de provincie Las Palmas en heeft een oppervlakte van 1.658 km²

Toerisme
Zoals op alle Canarische Eilanden is de economie op Fuerteventura sinds de ontwikkeling van het massa-toerisme radicaal gewijzigd. Het toerisme is nog steeds in ontwikkeling, met name omdat op de meeste andere eilanden van de archipel de bouw van accommodaties aan banden is gelegd. Op Fuerteventura wordt nog gebouwd, vooral in de sector "all inclusive". Een van de grootste en bekendste toeristensteden op het eiland is Corralejo. Ook Jandía en Costa Calma zijn badplaatsen.

Bezienswaardigheden
Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura en is gesitueerd in het westen van het eiland. Deze plaats is een toeristische trekpleister vanwege de authentieke elementen, zoals een eeuwenoude kerk uit 1691, diverse handwerkmusea en een pittoresk centrum. De kerk is open voor publiek van 10 uur 's ochtends tot 6 uur 's middags.
El Cotillo ligt aan de noordwestzijde van het eiland en is een klein vissersdorp met een kleine haven. Deze plaats is minder toeristisch en heeft witte zandstranden, de zogenaamde 'El Cotillo Lagunes'. Daarnaast is de verdedigingstoren in het westelijke deel van het dorp bekend om het uitzicht over de ruwe baai.
Tussen Fuerteventura en Lanzarote ligt het onbewoonde eiland en natuurreservaat Isla de Lobos. Dit eiland heeft een uniek ecosysteem en is populair onder wandelaars.

Historie
Tussen 1402 en 1405 veroverde Jean de Béthencourt de eilanden El Hierro, La Gomera, Lanzarote en Fuerteventura. Het dorp dat ontstond rond het opgeslagen kamp van deze veroveraar, Betancuria, werd uiteindelijk de hoofdstad van Fuerteventura wat het tot 1834 zou blijven.

Door frequente droogtes in de 18de en 19de eeuw had de landbouw op Fuerteventura het zwaar. Ooit was Fuerteventura de graanschuur van de Canarische Eilanden maar door de opkomst van het toerisme omstreeks het eind van de jaren zestig van de twintigste eeuw is dit geleidelijk de grootste inkomstenbron van het eiland geworden.

Geografie
Het langwerpige eiland heeft een oppervlakte van 1.658 km².[1] Daarmee is het na Tenerife het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het hoogste punt is de Pico de la Zarza (807 m). De Luchthaven van Fuerteventura ligt op het oostelijke deel van het eiland bij de plaats Puerto del Rosario.

In mei 2009 werd Fuerteventura met de omringende wateren toegevoegd aan het Mens- en Biosfeerprogramma (MAB) van UNESCO. Biosfeerreservaat Fuerteventura (Spaans: Reserva de la Biosfera de Fuerteventura) heeft een totale oppervlakte van 3.542,88 km². De kernzone van het reservaat, waar bescherming en behoud van de natuur centraal staan, heeft een oppervlakte van 743,02 km².

Belangrijke diersoorten in het mariene deel van het reservaat zijn de potvis (Physeter macrocephalus) en verschillende soorten dolfijnen. Op het terrestrische deel van het eiland leven bijzondere vogelsoorten als aasgier (Neophron percnopterus), kraagtrap (Chlamydopsis undulata), zwartbuikzandhoen (Pterocles orientalis) en de enkel op Fuerteventura voorkomende Canarische roodborsttapuit (Saxicola dacotiae).

Kenmerken

Hoofdsteden: Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria, San Sebastián de la Gomera, Arrecife de Lanzarote, Puerto del Rosario de Fuerteventura
Taal: Spaans
Munteenheid: Euro
Luchthavens: Tenerife Noord. Tenerife Zuid, Las Palmas de Gran Canaria, Arrecife de Lanzarote, Puerto del Rosario de Fuerteventura
Ferry: Fred Olsen line tussen Tenerife en la Gomera